Ճարպակալում
Հագեցրու քաղցդ... առանց ուտելու

Հույզեր կան, որոնք դրդում են ուտել ավելի շատ, քան կցանկանայիր: Մինչ ուտելը համոզվի՛ր՝ արդյո՞ք ուտելու քո ցանկությունը պայմանավորված է քաղցով, թե՞ կան այլ «մեղավորներ»:
Երբևէ հայտնվե՞լ ես այնպիսի իրավիճակում, երբ բարձր կալորիայով սնունդ ես ուտում, բայց ընդհանրապես քաղցած չես: Պարզվում է` մարդկային ուղեղն ուտելու նման ազդանշան ուղարկելու հակում ունի` ի պատասխան որոշակի հույզերի և իրավիճակների, որոնք ոչ մի կապ չունեն քաղցի հետ: Տեղյակ չլինելով այդ ազդանշանի իրական բնույթին` մարդն անընդհատ ծամում է ու ավելորդ քաշ ձեռք բերում: Մենք «կգաղտնազերծենք», թե ինչ ազդանշաններ է տալիս օրգանիզմդ և ինչի կարիք է այն իրականում զգում: Եվ ամենակարևորը` այս կերպ դու հնարավորինս կխուսափես ավելորդ կալորիաներից:
Երբ լարված ես
Մարդկային էակը սիրում է պարգևատրվել ծանր աշխատանքի դիմաց: Երբ սաստիկ լարված ես (օրինակ` պետք է աշխատանքային մեծ նախագիծ վերջացնես), սկսում ես որևէ քաղցր բան ուտելու վրա կենտրոնանալ` որպես փոխհատուցում կամ որպես լրացուցիչ ուժ հավաքելու աղբյուր: Աշխատելու ընթացքում ուղեղի ավելի «պահանջկոտ» ազդանշանները, օրինակ` ամեն ինչ թողնելն ու ընկերների հետ դուրս գալը, շատ ժամանակ է ենթադրում, ինչը, բնականաբար, այդ լարված օրերին անհնար է: Իսկ այ ուտելիքը, ընդհակառակը, վայրկենական պարգևատրում է, հատկապես եթե կարող ես հանել սառնարանից կամ վազել մոտակա խանութը: Դա ինքդ քեզ երես տալու այնքան ընդունված տարբերակ է, որ սննդաբաններն ասում են` շատ կանայք ենթագիտակցորեն գերլարվածության զգացումը կապում են դեպի առևտրի սրահ կամ տապակած կարտոֆիլի ափսեն վազելու հետ:
Եվ այնուամենայնիվ, նույնիսկ շատ ուտելը չի կշտացնում: Լարված ժամանակ շատ քիչ ես զգում սննդի իսկական համը և արձագանքում կշտանալու զգացողությանը: Փոխարենը՝ մաստակ ծամիր. փորձագետները պնդում են, որ ծամելը հանգստացնում է նյարդերը, և, բացի այդ, դու խուսափում ես ավելորդ կալորիաներից:
Երբ հյուծված ես
Երբևէ զգացե՞լ ես` երբ գիշերն անհանգիստ կամ քիչ ես քնում, հաջորդ օրը քաղցրի և ածխաջրածնով հարուստ սննդի մեծ կարիք ես ունենում: Պատճառն այն է, որ անկողնում անհանգիստ թավալ գալուց հետո օրգանիզմդ էներգիայի մեծ պահանջ է զգում, իսկ քաղցրը վայրկենապես լրացնում է այդ բացը:
Սակայն սա լուծում չէ. օրգանիզմդ այդ կալորիաների կարիքը չունի, և դու, քաղցրից ու ուտելիքից կառչելով, իրականում ավելի ես հոգնում. քաղցրի մեջ պարունակվող էներգիան շատ արագ է սպառվում: Փոխարենը` քեզ ստիպելով արթնացիր ու, եթե թույլ ես, թեթև մարմնամարզություն արա, օրինակ` 20 րոպեանոց վարժությունների շարք կամ արագ քայլք:
Երբ չափից շատ ես մարզվում
Մարզվելը սպառում է օրգանիզմի պրոտեինները, և հենց դա է պատճառը, որ մարզասարքից իջնելուց անմիջապես հետո պանիր կամ միս ուտելու ցանկություն ես ունենում: Իհարկե, դա չի նշանակում, որ պետք է անմիջապես վազել ու տեղը-տեղին սնվել: Հարյուրավոր կալորիաներ ընդունելու փոխարեն պրոտեինների պահանջը բավարարիր մեկ բաժակ կաթով (ցանկալի է` անյուղ): Այն շատ քիչ կալորիա է պարունակում. փոխարենը՝ բավական սննդարար է՝ անհագ քաղցը մինչև ճաշի կամ ընթրիքի ժամը խեղդելու համար:
Երբ կողքիդ բոլորն ուտում են
Լիարժեք ճաշից հետո թվում է` հագեցրել ես քաղցդ և կուշտ ես, բայց հերիք է հայտնվես որևէ խնջույքում, սկսում ես ինքնաբերաբար ծամել: Քեզ շրջապատող միջավայրը (սեղանին շարված ուտելիքի ախորժալի տեսքը, ոգևորությամբ սնվող մարդիկ) և դիմացինի գործողությունները կրկնելու մարդկային ենթագիտակցությունը քեզ մտածել են տալիս, որ դու սոված ես, այնինչ այդպես չէ: Այդ պատճառով բերանդ ու ձեռքերդ զբաղված պահիր, օրինակ` մի շիշ ջուր ձեռքդ առ կամ ուղղակի մեկի հետ զրույցի բռնվիր (այդպես ուտելու մասին չես հիշի), մի խոսքով, ամեն կերպ շեղիր քեզ:
Սնվելն ինքդ քեզ երես տալու այնքան ընդունված տարբերակ է, որ շատ կանայք ենթագիտակցորեն սկսում են գերլարվածության զգացումը կապել մթերքի խանութ վազելու սովորության հետ:
Երբ ինչ-որ բան ես ձգձգում
Կանայք հաճախ սկսում են ուտել վճռական որոշումը կամ ոչ ցանկալի հանձնարարությունը ձգձգելու համար: Ըստ սննդաբանների` մարդիկ հակված են ուտել հատկապես հեռուստացույց դիտելիս կամ համակարգչի առջև նստած ժամանակ: Իսկ աղջիկները հատկապես սկսում են ուտել որոշում կայացնելուց առաջ: Սակայն ուտելով, միևնույն է, խնդիրները չեն լուծվելու: Այնպես որ, բավական է քեզ երես տաս ու, իրավիճակից փախչելով, գիրանաս: Ավելի լավ է միանգամից ձեռնամուխ լինես բուն խնդրի լուծմանը. այստեղ շահույթը կրկնակի է. և՛ առանց ձգձգելու կկայացնես որոշումը, և՛ հետագայում ինքդ քեզ չես մեղադրի չափից շատ ուտելու համար:
Երբ խուճապի մեջ ես
Հիշում ես, չէ՞, ինչպես էին փոքր տարիքում մեզ բոլորիս մեր ծնողները կամ ուսուցիչները հանգստացնում համեղ վերաբերմունքով: Այդ է պատճառը, որ հիմա էլ նույն ուտելիքը (հաճախ քաղցրավենիքը) դիտում ենք որպես խուճապից դուրս գալու լավագույն միջոց: Կհիշես` քանի անգամ է մայրդ քեզ «կաշառել» կոնֆետով` փորձելով դրա միջոցով զսպել արցունքներդ կամ շահել սիրտդ: Սակայն տհաճ իրավիճակից դուրս գալու միակ բանը, որ քեզ իրականում անհրաժեշտ է, մտերիմ անձնավորությունից էմոցիոնալ աջակցություն ստանալն է: Այնպես որ, դեպի տաք շոկոլադը վազելու փոխարեն վերցրու բջջայինդ ու զանգիր ընկերուհուդ կամ մոտեցիր համակարգչիդ ու Facebook մտիր:
Դա նույնպես օգնում է էներգիա ձեռք բերել: Փորձագետներն ասում են, որ մտերիմների հետ խոսելը կամ տնից դուրս գալը (եթե նույնիսկ միայն խանութներով ես շրջում) վատ տրամադրությունից ազատվելու միջոց է:
Երբ ծարավ ես
Քաղցն ու ծարավը գրեթե նույն ազդանշաններն են ուղարկում ուղեղին, այդ պատճառով մեր օրգանիզմը հաճախ խմելու պահանջը շփոթում է ուտելու պահանջի հետ: Եթե քիչ առաջ ես կերել, բայց հանկարծ կրկին ուտելու պահանջ ես զգում, պատճառը հավանաբար ջրազրկումն է: Այս պարագայում սննդաբանները խորհուրդ են տալիս սնվելու փոխարեն ջուր խմել: Մի մեծ բաժակ խմիր, հետո մոտ 10 րոպե սպասիր. քաղցն աստիճանաբար կանհետանա:
Երբ ձանձրացած ես
Երբ անելու բան չենք ունենում, բոլորս միանգամից խոհանոց ենք ուղղվում: Դե, որովհետև դա էլ զբաղմունք է, ավելին` հաճելի ու բավարարվածություն պարգևող զբաղմունք: Եթե չես կարողանում տնից դուրս գալ կամ գրասեղանից հեռու մնալ ու սկսում ես մտքումդ պաղպաղակ կամ չիպս երևակայել, ուղեղդ զբաղեցրու որևէ բանով, օրինակ` վիդեոխաղ խաղա. և՛ ժամանակ կանցկացնես, և՛ հեռու կմնաս ուտելիքից:

Կարդացեք նաև

Որովայնի ճարպակալում ասելով չենք հասկանում միայն ենթամաշկային շերտի ճարպը, այլև ընդերային և ներքին օրգանների ճարպը: Ընդերային ճարպը արտազատում է նյութեր, որոնք մեծացնում են ինսուլինի դիմադրությունը...


Ճարպակալումը նոր ժամանակների տարածված խնդիրներից է, որը, բացի կոսմետիկ անհարմարությունից, կարող է նպաստել նաև տարբեր հիվանդությունների առաջացմանը՝ ինֆարկտ, ինսուլտ, ուռուցքներ...



Ճարպակալումը միայն ավելորդ քաշը չէ, այլ լուրջ քրոնիկ հիվանդություն է, որը զարգանում է ֆիզիոլոգիական և գենետիկ գործոնների, ինչպես նաև շրջակա միջավայրի ազդեցությամբ: Ճարպակալման զարգացման ընթացքում...


Մաղադանոսն օգտագործվում է բազմաթիվ ճաշատեսակների պատրաստման ժամանակ: Այն առանձնանում է ո՛չ միայն համով, այլև օգտակար հատկություններով: Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ մաղադանոսը միզամուղ հատկություն ունի...


Բազմաթիվ ուսումնասիրությունների համաձայն` կորոնավիրուսային հիվանդություն հաստատված ամենածանր հիվանդներից շատերն ունեցել են ճարպակալում1: Համաշխարհային վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ ճարպակալումը...


Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) տվյալների համաձայն՝ ավելցուկային քաշն ու ճարպակալումը մի շարք ոչ վարակիչ հիվանդությունների (ՈՎՀ) զարգացման ռիսկի գործոն են, ինչպիսիք են` սրտանոթային հիվանդությունները...


Ճարպակալումը խաթարում է շնչառական ֆունկցիան՝ առաջացնելով շնչառական խանգարումներ ինչպես արթուն, այնպես էլ քնած վիճակում: Արթուն վիճակում թոքերը չեն կարող լիարժեք գործել կրծքավանդակի ծանր լինելու պատճառով...


Ի՞նչ է հավելյալ քաշը և ի՞նչ է ճարպակալումը:
Ճարպակալումը համարվում է հիվանդագին վիճակ, որի ժամանակ լինում է մարմնի ավելցուկային ճարպ...


Ցելյուլիտը վերացնելու միակ միջոցը ճիշտ սնվելն է: Ճարպային բջիջները չեն վերանում ինքնըստինքյան: Superboss.info-ն ներկայացնում է ճիշտ սնվելու բաղադրատոմսեր նիհարելու համար: Ընտրեք 10 տարբերակներից...


Budetezdorovy.ru-ն գրում է, որ ավելորդ քաշը լուրջ սպառնալիք է առողջության, հատկապես՝ անոթների և սրտի համար։ Ավելորդ քաշից ազատվելու և քաշը պահպանելուն նպաստում է արագ նյութափոխանակությունը...


Ակտիվացված ածուխը կարող է արգելափակել ճարպերի և ածխաջրերի յուրացումը, նվազեցնել մթերքի կալորիականությունը, ինչի շնորհիվ տեղի է ունենում քաշի նվազում։ Fithacker.ru-ն ներկայացրել է ածուխի օգտագործման մի քանի եղանակ...


Արքայախնձորի օգտակար հատկությունները շատերին են հայտնի։ Այս միրգը խորհուրդ է տրվում նրանց, ովքեր ցանկանում են ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից. այն հնարավորություն է տալիս մաքրել օրգանիզմը կուտակված տոքսիններից...





ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
-
Ժողովրդական դեղամիջոցներ
-
Հղիություն. 4-րդ ամիս
-
Հղիություն. 7-րդ ամիս
-
Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
-
«Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
-
Հղիություն. 6-րդ ամիս
-
Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
-
Ամուսնական առաջին գիշերը
-
Ընկերության մասին
-
Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
-
Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
-
Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
-
Դդում
-
Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
-
Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
-
Սեռական գրգռում
-
Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
-
Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
-
Չիչխանի օգտակար հատկությունները
-
Հղիություն. 1-ին ամիս
-
Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
-
Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
-
Դիմակներ` մազերի համար
-
Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
-
Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
-
Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
-
Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
-
Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
-
Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
-
Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
-
Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
-
Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
-
Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
-
Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
-
ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
-
Իրիդիոսքրինինգ
-
Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն